شاید برای شما نیز سوال باشد که آووکادو چه زمانی کشف شد؟
در تاریخ باستان، مدتها پیش از وجود انسانها، در عصر سنوزوئیک، جانوران ماقبل تاریخ مانند ماموتهای غول پیکر، آووکادو را به طور کامل بلعیده و سپس مسافتهای طولانی را طی میکردند، سپس دانهها را بیرون ریخته و در نتیجه درختان آووکادو به صورت پراکنده رشد میکردند. به دلیل این سیستم پراکندگی خاص حیوانات، آووکادو ممکن است به راحتی با آن پستانداران بزرگ 13 هزار سال پیش ناپدید شده باشند اما به نوعی زنده مانده باشند.
محققان بر این باورند که میوهی آووکادو 5 الی 7 هزار سال پیش کشف شده و کاشت و تکثیر آووکادو از آن زمان قدمت دارد. این قدمت درست برابر با زمانیست که چرخ به تازگی اختراع شده بود.
اما پیشروی این کشت، قبایل مزو آمریکایی مانند اینکاها، اولمکها و مایاها بودند. محل تولد و سرزمین مادری این میوهی خاص، جنوب مرکزی مکزیک یعنی پوئبلا است.
تا 500 سال پیش از میلاد، انسانها در مکزیک و آمریکای مرکزی چنین چیزی را که آهواکاتل مینامیدند، پرورش میدادند تا گوشت کرهای آن را بچشند و طی فرآیندهای متفاوت، علاقه به کشت بیشتر آن پیدا کردند.
در آن زمان، آووکادو در میان مردم ارزش بسیاری پیدا کرده بود. مردم بومی مزو آمریکای باستان معتقد بودند که این میوه قدرت و رزق و روزی بسیاری را برای شما فراهم خواهد کرد.
نام گذاری میوه آووکادو:
ابتدا در اسپانیا، به این میوه آگواکات و سپس آزتک گفته شد که با گذر زمان، نام این میوه به آووکادو تغییر یافت.
اولین بار "آووکادو" توسط سر هنری اسلون در سال 1696 نامگذاری شد. به مرور زمان، این میوه به دلیل شباهت ظاهری به میوهی گلابی، "گلابی آووکادو" معروف شد که پس از مدتی توسط عموم مردم به "آووکادو تمساح" آن هم به دلیل شباهت بیرونی پوست این میوه و پوست تمساح تغییر یافت. این روند نامگذاری هم چنان ادامه داشت. پس از گذر زمان یعنی درست اوایل دهه 1900،گروهی از تولید کنندگان آووکادو در آمریکا تلاش به تغییر نام آن به "آووکادو" داشتند و در نهایت این تلاش در سال 1915 به ثمر رسید.
در سال 1871 ، شخصی با سمت قاضی از سانتا باربارا، درختان آووکادو را با موفقیت از مکزیک به ایالات متحده آمریکا آورده و آن را معرفی کرد. در اوایل 1900، پرورش دهندگان آووکادو پتانسیل تجاری آووکادو را بررسی کردند و از آن زمان تاکنون تولیدکنندگان و محققان به دنبال گونههای متفاوتی از این میوه هستند. در دهه 1950، حدود 25 نوع مختلف آووکادو به صورت تجاری بستهبندی و به ایالتهای مختلف ارسال میشد. در این بازهی زمانی تاکنون مراحل آزمون و خطا در کالیفرنیا بررسی گردیده و در نتیجه گونهی HASS به عنوان گونه پیشرو کالیفرنیا معرفی شد.
در دهه 1980 میلادی، اهمیت غذای سالم و عضویت در رشتههای ورزشی بسیار حائز اهمیت بود. از این رو، افراد تا این دهه از استفادهی بی رویهی آووکادو به دلیل مقدار چربی بالای آن، پرهیز میکردند. در این زمان، فروش بیشتر آووکادو برای باغداران نیز اهمیت بسیاری داشت. فروش بیشتر منجر به تولید بیشتر میشد، اما نحوهی به فروش رساندن آن نیز بزرگترین دغدغه باغداران به شمار می رفت. در نتیجه باغداران آمریکایی، مجموعه و اتحادیهای را به نام "کمیسیون آووکادو" تاسیس کردند و بخشی از درآمد خود را به این کمیسیون پرداخت میکردند. بودجهای تحت عنوان بررسیهای آزمایشگاهی جهت شناخت کامل بر این میوه در نظر گرفته شد که نتیجهی آن، رویکرد مثبتی را به همراه خود داشت. نتیجهی این تحقیقات کاملا بر خلاف تصور عموم بود؛ این میوه شامل خواص بسیاری بود و چربی آن نیز اشباع نشده و از نوع سالم به شمار می رفت.
پس از این بررسیها، تبلیغات تلویزیونی در حوزههای مختلف و مرتبط به آووکادو گسترش یافت و به مراتب فروش این میوه رشد چشمگیری داشت.
همانطور که گفته شد، افراد مقیم آمریکا تحت تاثیر این تبلیغات قرار گرفتند و با محبوبیت روز افزون این میوه و آگاهی عموم مردم، بیشتر از گذشته در مورد چگونگی زندگی طولانیتر و سرشار از سلامتی به مصرف آووکادو روی آوردند. این آگاهی موجب شد، آووکادو در تصور عموم به یک مادهی مغذی که شامل پتاسیم، فیبر و چربی اشباع نشده دارد، تبدیل بشود. چنانچه غذاهای مکزیکی که در آن ها از آووکادو استفاده میشد، مورد توجه بیشتر قرار گرفت. چه بسا که میوهی آووکادو را به عنوان یک وعدهی غذایی کامل در نظر گرفته و سعی بر استفادهی بیشتر از این میوه داشتند.
همانطور که گفته شد، آووکادو برای اولین بار در مناطق گرمسیری آمریکا یافت شد و تا حدود سال 1900 مورد توجه جدی باغبانی قرار نگرفت. تا پایان قرن بیستم بود که مصرف کنندگان در سراسر کالیفرنیا شروع به جستجوی میوههای خوش طعم غیر عادی کردند که در واقع این میوه را مانند یک توت تک دانه یاد میکردند.
با توجه به اینکه مکزیک جزء مناطق گرمسیر به شمار میرود و در تمامی فصول سال کشت آووکادو در آنجا امکانپذیر است، به همین خاطر تولید آووکادو در مکزیک تقریبا 15 برابر بیشتر از آمریکا است. ایالت متحدهی آمریکا مرزهای خود را برای مکزیک تا دههی 1990 جهت صادرات مسدود نگه داشته بود؛ در نتیجه امکان صادر کردن این میوه به ایالات متحده ممنوع بود اما پس از امضای قرارداد نفتی بین مکزیک، کانادا و آمریکا از محدودیتهای صادراتی کاست و این قرارداد موجب شد تا آووکادوهای مکزیکی با تامین عرضهی کافی برای فروشگاههای مواد غذایی خارج از کالیفرنیا نیز به افزایش تقاضا کمک کند؛ هر چند این موضوع موجب نگرانی باغداران کالیفرنیا گشت. نگرانی باغداران کالیفرنیایی حول محور ارزان شمرده شدن آووکادو بود، چرا که دسترسی عموم مردم به آووکادوهای مکزیکی در تمام فصول بسیار راحت تر میشد. اما هوشمندی تجار آمریکایی موجب گشت تا مرزهای آمریکا آهسته آهسته روند خود را طی کند. با توجه به اینکه این قرارداد نفتی در سال 2007 امضا شد، اما در سال 2019 مرزهای آمریکا باز شد؛ ولی این به این معنا نبود که کل بازار را آووکادوهای مکزیکی تشکیل دهند و این به نوبهی خود بسیار زمان بر بود. ابتدا آووکادوهای مکزیکی برای مصرف زمستانهی کالیفرنیا وارد شد و پس از گذر زمان، آووکادوی مکزیکی بازار آمریکا را تا حدودی تسخیر کرد.
کسب و کار آووکادو تا قرن بیستم بسیار آرام پیش رفت. در اوایل دهه 1970 تولید آووکادو شروع به پیشرفت کرد و تولید کنندگان آن شروع به خریداری هکتارهای بیشتری جهت کاشت آووکادو کردند. این روند تا جایی پیش رفت که اقشار مختلف جامعه که کسب و کارهای متفاوتی داشتند در این مسیر قدم نهاده و از این رو خرید املاک و زمین کشاورزی در روستاهایی که شرایط مساعد برای کشت داشتند، با افزایش قیمت چشمگیری رو به رو بشود.
با این حال، میزان علاقهمندی واقعی افراد به این میوه، از قرن بیست و یکم آغاز گردید. چنانچه در هیئت هاس آووکادو ذکر شده، طی 15 سال، تعداد آووکادوهای فروخته شده در ایالات متحده چهار برابر شد و در سال 2015 به بیش از 20 میلیارد پوند رسید.
بافت کرهای گوشت این میوه، موجب شده است که افراد مختلف، علاقهی بسیاری به این میوه داشته باشند. با توجه به این موضوع، در ناحیه کوداگو در ایالت کارناتاکا که واقع در جنوب غربی هند است، آووکادوهای بسیاری تولید میشوند که اگر از صاحبان آنها بپرسید در حال تولید چه میوهای هستید؟ آنها در جواب به شما خواهند گفت: "میوهی کره"!
به طور میانگین آووکادو سالیانه به مقدار 5 تن تولید و مصرف میشود و در حال حاضر مکزیک بزرگترین تولید کنندهی آووکادو به شمار میرود. در ابتدا که این محصول ناشناخته به شمار میرفت، قیمت چندانی نداشت؛ اما پس از بررسی خواص این میوه به محبوبیت آن اضافه شد و در پی خود افزایش قیمت چندانی داشت.
95% مقدار مصرفی آووکادو در آمریکا از ایالت کالیفرنیا یعنی اقتصاد پنجم دنیا تامین میشود و میتوان گفت این ایالت بیشترین مقدار تولید را در سطح آمریکا دارد. شایان ذکر است که کمتر از 1% خاک کالیفرنیا مناسب کشت آووکادو است. نتیجه تولید این محصول در کالیفرنیا، 95% تولید خالص میباشد. دلیل این مقدار تولید موفقیت آمیز، آب و هوای بسیار مساعد و خاک حاصلخیز آن جهت رشد این میوهی حساس است. این میوه در دمای 22 الی 23 درجه رشد میکنند و نهایت دوام آن در دمای 0 درجه، 4 ساعت است. محل کاشت این میوه روی تپهها و مناطق کوهپایهای میباشد.
در گذشته، گونهی رایج آووکادو "Fuerte" که در زبان اسپانیایی به معنای قوی بود که دارای پوستی صاف و نازک بود. در مقابل این نژاد، گونهی Hass ظاهری نسبتا غیر اشتها آورتر دارای پوستی ضخیمتر و حالت سنگریزهای روی آن داشت. اما این همان وجه تمایزی بود که این نژاد از سایر گونههای آن به فروش بیشتری رسید و تاریخ آووکادو را تغییر داد. نژاد هاس مزایای بیشتری نسبت به سایر آنها داشت. درختان هاس بیشتر رشد کرده و به راحتی تکثیر میشوند و تنها در سال دوم یا سوم میزان قابل توجهی میوه تولید میکنند. این نژاد فصل برداشت طولانیتری نسبت به سایر آووکادوها دارند و شاید مهمتر از همه، پوستهای ضخیمتر آن موجب حمل و نقل و ارسال آن به مسافتهای طولانی میشود. نژاد هاس دارای هستهی کوچک، اندازهی متوسط و کیفیتی بسیار عالی ست. تنها نقطه ضعف آن، پوست سیاه رنگ آن است که موجب میشود در ذهن مردم، با میوههای بیکیفیت تداعی شود.
عمدتا در ایالات متحده، آووکادو را به صورت دیپ و یا همان گواکامول مصرف میکنند که این نیز مبلغی حدود 58 میلیون دلار تخمین زده شده است. حال میوهای که زمانی در دهههای گذشته برای جلب نظر مشتریان مشکل داشت، اکنون به عنوان یک وعدهی غذایی فوقالعاده از آن یاد میکنند.
یکی از کشورهایی که تامین کنندهی آووکادو به شمار میرود، کشور شیلی است. 89% آووکادوهای کاشته شده در کشور شیلی، از گونهی هاس میباشند که تقاضای این نژاد آووکادو هم در بازار داخلی و هم در بازار صادراتی بسیار است؛ در نتیجه موجب افزایش قیمت در چندین سال اخیر شده است.
در کشور شیلی، از آووکادو به عنوان طلای سبز یاد میکنند. یکی از مناطق شیلی به نام پتورکا که دچار بحران خشکسالی هستند، کشت آووکادو از بزرگترین دغدغههای آنها به شمار میرود. آبهای محدود این منطقه به باغات آووکادو داده میشود؛ این در حالی ست که افراد ساکن پتورکا برای پخت و پز، شتستشو و نوشیدن هفتهای یکبار از کانتر آب استفاده میکنند.
با توجه به اینکه تقاضا برای آووکادو در سال 2020 در بالاترین حد خود قرار داد، تخمین زده شده است که هر شخص در آمریکا سالانه 7 پوند آووکادو مصرف دارد؛ این در حالی ست که در سال 1989 به طور میانگین، هر شخص 1 پوند آووکادو میخورد. در نتیجه مصرف سرانه آووکادو از سال 2000 سه برابر شده است. با وجود بیش از 400 گونه مختلف، اما هاس محبوبترین نژاد آووکادو به شمار می رود که در یک قرن پیش وجود نداشت.
خواص آووکادو:
هر 100 گرم آووکادو، حاوی 190 کالری میباشد. آووکادو غنی از فیبر، پتاسیم و حاوی ویتامین A، E، C، B6 است. وجود پتاسیم و فیبر در آووکادو موجب میشود کلسترول و قند خون کاهش یابد و یا به جهت جلوگیری از بیماریهای قلبی و عروقی در برنامه غذایی قرار گرفته شود. هم چنین آووکادو شامل مقادیر زیادی مواد معدنی و مغذی ست. این موارد شامل آهن، منیزیم، منگنز، پتاسیم، سدیم و روی میباشد.
تاریخچه فیلفیل در ایران:
آووکادو در کشور ایران به ظاهر قدمتی نه چندان قدیمی دارد. میوهی آووکادو در دهه 60 هجری شمسی وارد ایران شد؛ اما با توجه به این که در شرایط نامساعد کشت شده بودند، این پروژه با شکست مواجه گردید.
پس از بررسی شرایط ایران و طی کردن مراحل آزمون و خطا، در اوایل دهه 70 شمسی به نتایج قابل قبولی دست یافته و کاشت آووکادو را در شهرستان چیلک واقع در شمال ایران آغاز کردیم.
ماندگاری درخت آووکادو در ایران، بنا به شرایط مناسب 10 الی 35 سال میباشد و پس از 7 سال، درخت شروع به میوه دادن میکند. از تشکیل تا رسیدن میوه، 6 الی 12 ماه طول خواهد کشید.
برای بررسی و شرایط نگهداری میوهی آووکادو، در بازه زمانی مشخصی به بررسی آنها پرداختیم. آووکادو در شرایط یخ زده تا 6 ماه تازه میماند و تمام خواص طبیعی خود را حفظ میکند. بهترین روش برای نگهداری آن، پوره و فریز کردن است.
مجموعه فیلفیل از اواخر دههی 80 فروش میوهی آووکادو را آغاز کرد. در واقع تیم فروش پس از بررسی کیفیت محصولات، اقدام به فروش آووکادو و ارسال آن به نقاط مختلف کردند.
در سال 1396، پس از تحقیقات فراوان، مجموعه فیلفیل موفق به تولید سسهایی شدند که بر پایه میوهی خاص و مغذی آووکادو است. با جذب نیروهای بانوان متخصص، موفق به تاسیس برند فیلفیل شدیم.
سال 1399 کارخانه برند فیلفیل تاسیس شد. برند فیلفیل در ابتدا با 2 محصول سس ایتالیایی و سس ترکیش بیبر که بر پایه آووکادو بودند، به طور همزمان رونمایی و توزیع گردید. هم اکنون 14 نوع سس متفاوت بر پایهی پورهی آووکادو در بازار موجود است.